3 dolog, és nyoma sem lesz a félelmednek a matek érettségitől!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Érettségitől való félelem

Félelem a matek érettségitől
Oka és kezelése

Szinte kivétel nélkül mindegyik érettségire készülő korábbi tanítványom jelezte felém a kezdet kezdetén, hogy fél az az érettségitől, és tart tőle, „nem is tudja, hogyan fog leérettségizni”. Belenéztek az előző évi érettségi példákba, és nem tudták őket megoldani. Neked mennének?
Készülj fel velem!

A matematika talán az egyedüli olyan érettségi tantárgy (talán a kémia, meg a fizika még ilyen), amelyet nem elég megtanulni, alkalmazni is tudni kell, és fel kell ismerni az érettségi példákban, hogy „igen, ez az a típuspélda”.

Miért is félsz a matek érettségitől, mi a gond szerinted?

Talán nem mondok itt újat, és talán utálni is fogsz érte, de: ha az elmúlt 3-4 év alatt nemcsak megéretted, tanultad volna a matematikát, hanem gyakoroltad volna is, akkor nem lenne mitől félned. Ez a kulcs: a gyakorlat hiánya!

A legnagyobb problémát én abban látom, ami ide vezetett, hogy

  • Az iskolákban a tanárok az új elméleti anyagot sokszor előadásként prezentálják, és nem vonja be a diákokat aktív résztvevőként! Minden egyes témakör elméleti részét át lehet úgy adni, hogy rögtön csinálja is a nebuló azt úgy, hogy utána képes legyen gyakorlatba ültetni, és így megszületik a megértés. Ez egyértelműen kimaradt, legalábbis amikor én jártam iskolába, ez így volt. Csak a gyakorlópéldáknál vonja be a legtöbb tanár az iskolában a diákokat, az új anyag megértéséhez nem. Így valaki figyel, valaki nem, úgysem szólítják!
  • Tegyük fel, hogy megértetted az új anyagot órán. Kaptál házi feladatot, amit jövő óra elején fognak ellenőrizni. Ki nézi meg biztosan tiédet, hogy volt-e gondod otthon ezzel, hogy ez tényleg megy neked hiba nélkül? Én úgy látom nincs ebben kellő visszacsatolás a diákoknak.
  • A legnagyobb probléma mégis a gyakorlat hiánya: a matekot – főleg, akiknek egy picit nehezebben megy a megértés – gyakorolni kell! Az az 5 db házi feladat édes kevés a begyakorláshoz úgy, hogy azt meg sem nézi senki, így nem csodálkozom rajta, hogy egyszerűen le is másolod esetleg az osztálytársadéról a megoldásokat!

És most vissza is kanyarodhatunk a félelemhez!

Mi a fő oka a félelemnek?

A gyakorlottság, és a példamegoldások "helyes és helytelen" visszaigazolásának hiánya, és az ebből eredendő bizonytalanság!Hogyan érettségiztem én le? Én is hasonló problémákkal küzdöttem!

Én stréber voltam. Megelégeltem, hogy nem értek semmit az órán, így elővettem a tankönyvet, az adott témakört átvettem egyedül a gyakorlópéldákkal. Ezután elővettem a régi zöld feladatgyűjteményt (a régebbi érettségizők biztosan emlékeznek rá), és megoldottam a hozzá kapcsolódó feladatok 80%-át éjszakánként, úgy, hogy mindig megnéztem a megoldáskötetet, hogy jól csinálom-e.

Az érettségin visszaköszöntek a példák, és ötös lettem.

Egy idő után nagyon szerettem gyakorolni, mert ment! Sorra faltam a példákat!A tanítványaimmal is mindig ezt történik, amelyeket el is mondtak nekem. 
Már nem utálták a matekot, ahogy haladtunk! És így a félelemnek nyoma sem volt az érettségi előtt!Ha megteszed az alábbi 3 dolgot, akkor biztosan eléred Te is, hogy stresszmentesen tudjál az érettségire gondolni:


  1. Kezdd el már szeptemberben a felkészülésedet, nézd át a szükséges témaköröket!
  2. Gyakorolj nagyon sokat, csináld meg az összes érettségi példát, ami eddig volt! Heti minimum 15 példa!
  3. Ha ehhez szükséged van egy jó kontrollra, aki követi a tevékenységedet, jelentkezz hozzám, és segítek, hogy ezt meg is tedd!

Kezdd el az érettségire a felkészülésedet!

Most a jelentkezéseddel kapsz egy 2 óra ingyenes próbakorrepetálást! Az ajánlat csak 10 főig szól! Csapj le rá!

Ez a webhely cookie-kat használ, hogy jobb böngészési élményt kínáljon a felhasználóknak.